Aktuellt

AKTUELLT

Villa Godahopp/ Aktuellt

Aktuellt

Det här händer hos oss just nu


I mars jobbar vi med beskärning av äpple- och päronträd. Nu passar det bra med föryngringsbeskärning av häckar och buskar. Vi börjar försiktigt vårstäda i rabatterna och vi jobbar vidare med säsongens schema. Sista chansen att köpa en andel i våra kupor! Se nedan.


.Månadens trädgårdstips


Hjälp till att främja den biologiska mångfalden

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. 


 • Se till att delar av trädgården är lite ”vild”.
 • Lämna död ved i trädgården åt mossor, vedlevande insekter och spindlar.
 • Gör en kompost av gräs och kvistar som kan bli vinterbo åt igelkottar eller grod- och kräldjur.
 • Plantera olika växter så att det ständigt blommar i trädgården från tidig vår till sen höst. Då finns det alltid något för pollinatörerna att hämta.
 • Bygg ett bihotell. Såga av bambupinnar eller vasstrån, lägg in dem i en låda eller liknande så att ena sidan är tilltäppt och förvara bihotellet där det brukar vara torrt och varmt
 • Ett fågelbad fungerar även för insekter. Se bara till att de enkelt kan ta sig fram till vattnet utan att drunkna, till exempel genom att placera en sten i badet som sticker upp över ytan.


(Källa och vidare lästips: Rikaretradgard.se)Andelsbiodling

Köp in dig i en av våra bikupor och få färsk honung i sommar!

 

Andelsbiodling blir allt vanligare i Sverige. I princip betyder det att du betalar en andel av en bikupa som vi sköter om. Du kan vara med och ta del av honungsskörden från ett bisamhälle på vår gård i Västerstad. Ett samhälle motsvarar 10 andelar. En andel kostar 600kr och medelskörden per andel kan bli mellan 2-5 kg honung.


Som andelsägare stöttar du en svensk biodlare i din närhet. Du bidrar till en ökad mängd pollinatörer som i sin tur hjälper till att skapa större och bättre frukt- och grönsaksskördar i bigårdens närhet. Varför inte ge bort en andel som en uppskattad present till någon du tycker om?

 

Som andelsägare får du en del i honungsskörden under 2021, ett andelsbevis och möjlighet till besök på bigården med information och utbildning om din kupa. Under besöket får du kika runt på gården, titta in i kupan och kan ställa alla dina frågor om bin och honung.  Vi bjuder på fika och det finns möjlighet att provsmaka olika sorters honung.


Villkor

 

 • Avtalet gäller för honungsskörd under kalenderåret 2021.
 • Avtal kan ingås fram till 31 mars 2021. Senare kan man inte köpa andelar, eftersom bina då redan har börjat med yngel- och honungsproduktion.
 • Biodlingsföretag och andelsägare delar på risken (t.ex. mindre skörd på grund av mindre blomning eller dåligt väder, sjukdomar i samhället, skadegörelse)
 • Honungen kan hämtas på bigården i Västerstad efter sista slungningen eller utlämnas efter överenskommelse. Den tappas på 500 grams glasburkar.
 • Datum för besök i bigården skickas ut som förslag från bigården och bestäms gemensamt med andelsägarna.Vår Biodling


På gården i Västerstad finns för närvarande 4 stycken bisamhällen. Vi har sysslat med biodling i 7 år. Vi har buckfast-bin och strävar efter att ha lagom snälla bin som producerar fin honung. Uöver honungen så använder vi bivaxet för att göra bivaxsalva och bivaxdukar.