Aktuellt

AKTUELLT

Villa Godahopp/ Aktuellt

Aktuellt


Det här händer hos oss just nu


Äntligen värmer vårsolen och utomhussäsongen är igång.

Just nu jobbar vi med:

  • Vårstädning i trädgårdarna
  • Rabattskötsel och plantering
  • Snickeriarbete


Nässlan – en riktig superväxt


Nässlan är en av våra nyttigaste växter – den har dubbelt så högt näringsinnehåll som en morot. Den innehåller Vitamin A, B1, B2, B6, folacin, C och E, järn, kalcium, kalium, magnesium, zink bland annat.


Skörda de späda skotten tidigt på våren. Längre fram på säsongen kan du klippa ner nässlorna för att sedan kunna skörda nya späda skott. När nässlan blommat och gått i frö kan du skörda nässelfrön. Nässelfrön kan sparas och torkas för att använda i en nyttig smoothie, i brödbak eller att strö över yoghurten.

Förutom att göra en god soppa eller en nässelpesto, kan du även använda nässelvatten för både gödning och som skadedjursbekämpning.


Källa: Natur & Trädgård nr 1/2021

Här kan du hitta mer fakta om nässlor http://www.kunskapskokboken.se/3.11723/varufakta/nasslor.

Andelsbiodling

Nu har datumet för att köpa en andel för 2022 gått ut.Andelsbiodling blir allt vanligare i Sverige. I princip betyder det att du betalar en andel av en bikupa som vi sköter om. Nu kan du vara med och ta del av honungsskörden från ett bisamhälle i Västerstad. En andel för säsongen 2022 kostar 650 kr och medelskörden per andel kan bli mellan 2-4 kg honung.


 Som andelsägare stöttar du en svensk biodlare i din närhet. Du bidrar till en ökad mängd pollinatörer som i sin tur hjälper till att skapa större och bättre frukt- och grönsaksskördar i bigårdens närhet.

 

Som andelsägare får du en del i honungsskörden under 2022, ett andelsbevis och möjlighet till besök på bigården med information och utbildning om din kupa.Vår Biodling

På gården i Västerstad finns för närvarande 4 stycken bisamhällen. Vi har sysslat med biodling i 7 år. Vi har buckfast-bin och strävar efter att ha lagom snälla bin som producerar fin honung. Utöver honungen så använder vi bivaxet för att göra bivaxsalva och bivaxdukar.