Aktuellt

AKTUELLT

Villa Godahopp/ Aktuellt

Aktuellt


Det här händer hos oss just nu


  • Rabattvård i alla dess former
  • Häckklippning
  • Beskärning
  • Rådgivning
Främja mörkret, hjälp djuren i trädgården!


Visst är det snyggt med belysning i trädgården, men använd med måtta om du vill främja djurlivet.


Huvuddelen av alla däggdjur, groddjur, insekter och även många fåglar är nattaktiva. När de utsätts för artificiellt ljus påverkas deras naturliga rytm negativt. Ljuset hindrar djuren att hitta mat, att fortplanta sig och stör deras vila.


Hur kan man då göra?


Släck fasad- och ytterbelysning under natten, så att nattlevande djur och insekter hittar partners eller föda. Andra sätt att begränsa belysningen kan vara genom närvarosensorer och timer. Armaturer bör inte vara uppåtriktade och genom avskärmningar kan ljuset begränsas till de områden där det verkligen behövs.


Ibland måste man ändå ha belysning. Undvik då korta våglängder (blått ljus) som för de flesta djur utgör den största störningen.


Källa och mer läsning:

http://www.biodiverse.se/articles/ledare-mindre-ljus-och-mer-upplysning-behovs/Andelsbiodling


Vill du lära dig mer om bin och biodling och samtidigt få ta del av hantverksmässigt lokalproducerad honung?


Sista datum att beställa en andel för säsongen 2023 har tyvärr passerat, men välkommen 2024.


Som andelsägare stöttar du en svensk biodlare i din närhet. Du bidrar till en ökad mängd pollinatörer som i sin tur hjälper till att skapa större och bättre frukt- och grönsaksskördar i bigårdens närhet. Du stöttar även lokal företagsamhet och småskaligt mathantverk.

 

I andelen ingår det studiebesök där du får kika in i bikupan, får lära dig mer om biodling och honung, och får träffa våra andra djur på gården.  Du får möjlighet att prova nyslungad honung och får även en del av honungsskörden från hela säsongen.

 

Under året får du även nyhetsbrev om vad som händer hos bina i bikupan.


Vår Biodling


På gården i Västerstad finns för närvarande 4 stycken bisamhällen. Vi har sysslat med biodling i 9 år och strävar efter att ha lagom snälla bin som producerar fin honung. Utöver honungen så använder vi bivaxet för att göra bivaxsalva och bivaxdukar.